Poder celebrar un centenari és tot un privilegi i més si el celler és una de les representacions més clares del modernisme i del noucentisme d’una zona rural. I avui ha estat un dia ben especial, doncs s’ha donat tret de sortida al quadrienni de commemoració de la construcció del Celler Cooperatiu de Cornudella de Montsant. Es va començar a construir l’any 1919 per iniciativa de la Secció Vinícola del Sindicato Agrícola y Caja Rural de Ahorros y Préstamos del Priorato. Els membres d’aquest sindicat van contractar el jove arquitecte Cèsar Martinell per projectar i dirigir unes obres que van finalitzar l’any 1922. L’edifici està considerat una de les “Catedrals del vi”.

L’acte d’avui, ha comptat amb els parlaments de Joan Dolcet, president del Celler Cooperatiu, Maria Gomis, Regidora de Cultura de Cornudella, Salvador Salvadó, Alcalde de Cornudella i Òscar Peris, Delegat del Govern a Tarragona. Unes intervencions emotives i a la vegada reivindicatives del que ha estat i segueix sent el moviment cooperativista en zones rurals. Després de la benvinguda de tots els assistents per part de Joan Dolcet, ha pres paraula Maria Gomis que fet un breu resum de la trajectòria de l’entitat des dels durs inicis en època post-filoxera fins l’obertura de les instal·lacions a l’enoturisme (des de 2013 s’hi realitzen activitats i visites). Salvador Salvadó ha destacat el compromís i la tasca del celler envers la població. Per últim, Òscar Peris, ha posat en valor la tasca de les cooperatives, la seva importància en el món rural i ha felicitat l’entitat per haver arribat als 100 anys d’història.

L’acte ha acabat amb la descoberta d’una placa commemorativa i un aperitiu acompanyat dels vins de la casa.

Abans de marxar el Delegat del Govern, regidors i alcalde han fet una breu visita a les instal·lacions del celler per poder conèixer les últimes millores que s’hi ha realitzat: condicionament del terrat i la nova sala d’embotellat.