Orígens

COOPERATIVISME I CONSTRUCCIÓ

A finals del segle XIX el poble de Cornudella de Montsant, com molts altres, es va veure afectat per la plaga de la fil·loxera. Aquesta plaga era molt perjudicial per a les vinyes i causava la seva mort. Amb l’arribada de l’insecte, molts pagesos i jornalers van haver de deixar el camp i emigrar cap als nuclis industrials del moment, Barcelona i, molt especialment des de Cornudella, Sabadell. La despoblació durant aquells anys va ser molt acusada al poble i a la comarca en general.

Els cornudellencs que van decidir quedar-se van haver de fer front a moltes dificultats i ho van fer cooperant entre ells. Les primeres dècades del segle XX van ser uns anys en què l’associacionisme i el cooperativisme van prendre força al poble i arreu del país.

El Celler Cooperatiu de Cornudella de Montsant es va començar a construir l’any 1919 a iniciativa de la Secció Vinícola del Sindicato Agrícola y Caja Rural de Ahorros y Préstamos del Priorato. Els membres d’aquest sindicat van contractar el jove arquitecte Cèsar Martinell per iniciar la construcció del celler, que va finalitzar l’any 1922.

Van ser tres anys de treball durant els quals molts pagesos, quan acabaven la feina al tros, contribuïen a la construcció del celler. Els recursos eren escassos i tothom hi va haver de posar de la seva part. No obstant això, amb la creació del celler els pagesos tenien una eina més per poder superar el sotrac de la fil·loxera. I és que, unint collites i esforços, es podien esperar millors beneficis.

El Celler Cooperatiu de Cornudella de Montsant s’ha dedicat des dels seus inicis i fins a l’actualitat a l’elaboració i venda dels dos productes principals de les nostres terres, el vi i l’oli. Després de més de cent anys d’història han estat molts els canvis que s’han produït, però, malgrat tot, el poble pot presumir encara d’haver mantingut el llegat deixat per les generacions passades i d’haver-se sabut adaptar als nous temps.

 

Text: David Pallejà i Alba Corbalàn, 2013

Inici dels treballs de construcció del Celler. Autor Desconegut. Arxiu Cèsar Martinell, Museu de Valls. Llicència Creative Commons. No comercial. Compartir igual.