Aquests dies hem acabat de veremar les vinyes ubicades a les zones més tardanes. Un cop acabada la campanya és moment de fer una primera valoració i anàlisi de l’anyada.

Les previsions apuntaven que la verema d’enguany seria de bona qualitat, i així ho ha estat. Si bé és cert que hem entrat menys quantitat de raïm que altres anys, cal dir que alhora hem aconseguit més graduació, més acidesa i, per tant, més qualitat.

entrada 07-11-2013 -2

El retardament important que ha sofert la verema aquesta temporada és potser la característica més destacable. L’hivern fred que hem passat ha endarrerit el brot; les precipitacions de la primavera han contribuït al bon creixement de la vegetació; i l’estiu moderat, sense ser excessivament calorós, ha permès que el fruit no sigui molt gran i hagi madurat correctament. Correctament, però molt tard. Hem tingut un any plujós, més fred, amb una primavera més llarga, no gaire calor a l’estiu… Tot això ha fet que les brotacions hagin estat més tardanes..

El mal temps ha portat també malalties a les fulles. Les pluges han portat, sobretot, mildiu, que ha afectat bàsicament a la garnatxa, una varietat molt sensible. La xafogor de l’estiu i la humitat han portat, també, cendrosa, que ha afectat sobretot a la carinyena i al macabeu. Cal dir que hem tingut un atac important de cendrosa durant tot l’estiu.  Una de les pors que teníem a principi de temporada era que el raïm arribés podrit. La cendrosa bada el gra i per allí entren els fongs i llavors es podreix. Per sort, al setembre va parar de ploure i va fer calor, i això va fer que es girés la truita. La campanya va donar la volta i la qualitat del raïm va ser la desitjada.

Aquí a Cornudella sempre som els últims en veremar de la D.O. Montsant, però enguany hem anat més tard que mai precisament per aquestes maduracions més lentes dels fruits.

entrada 07-11-2013 -1

No vam començar a entrar el blanc fins el dijous 10 d’octubre. Vam començar veremant les varietats blanques de macabeu, garnatxa roja i “planta bona”, que és una varietat local. La valoració que en fem és molt positiva. El raïm ha entrat força bé pel que fa a maduració. En aquests moments està acabant de fermentar i, per la poca calor que ha fet, augurem que ens donarà vins frescos i aromàtics.

La verema dels negres la vam començar una setmana més tard, concretament el dimecres 16 d’octubre. Primer vam començar entrant el raïm de les zones més baixes del poble, segons maduració. Els graus que hem aconseguit al final han sigut més alts del que ens pensàvem. Hem aconseguit més acidesa que en anyades normals. Amb els vins negres la maduració de les pells ha de ser la correcta. L’estat de maduració del fruit ha estat l’òptim i això repercutirà en l’acidesa dels vins que n’obtindrem. Si bé és cert que a les parts més altes del poble hi ha hagut una millor pol·linització, a les parts baixes hi ha hagut una mala floració de la garnatxa, una varietat molt sensible a la “brima o escarriat” com ho coneixem aquí. És per això que enguany hem tingut una producció més baixa de garnatxa negra.

A més a més, cal dir que cap a mitjans d’octubre, i també a les zones més baixes del poble, va aparèixer el cuc del raïm, és a dir, la lobesia brotana. Es tracta d’un cuc que forada el raïm i per culpa d’aquests forats, els fongs poden fer-lo malbé. Això va fer accelerar la verema, ens va fer córrer. Al final, la incidència d’aquesta plaga ha estat, però, minoritària. No ha acabat influint en l’estat sanitari del fruit.

entrada 07-11-2013 -3

Hem acabat veremant les zones més altes, que són les més tardanes. L’últim dia que vam entrar raïm va ser el dimarts 29 d’octubre. L’última finca veremada ha estat una finca de garnatxa selecció especial, de la qual tenim dues tines de 1500 litres que estan fermentant a poc a poc degut a l’alta graduació que tenen. Esperem que no es parin!